S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Vlastné chilli zo semienka? Dá sa to.

28.10.2017

Vlastné chilli zo semienka? Dá sa to.

Ak si chcete vypestovať svoju vlastnú papričku zo semienka, sú k tomu potrebné hlavne dve veci: kvalitné osivo a trochu pestovateľskej zručnosti. Semienka sú živý organizmus, reagujú po svojom a nedajú sa opraviť ako pračka alebo chladnička.

 

Semienka si môžete zaobstarať od profipredajcov alebo aj od mnohých súkromných predajcov cez inzerát. Závisí od vás, či uprednostníte cenu alebo lepšiu záruku kvality a služieb. Kupujte s predstihom a zabezpečte si všetky potrebné veci na pestovanie. Papričky stačí vysievať začiatkom marca, ale ak máte exotickejšiu odrodu z teplejších krajín, možno bude potrebovať viac času na klíčenie, takže môžete začať už začiatkom februára.

 

 

Čili papričky sadíme viacerými spôsobmi. Môžete si vyberať z viacerých druhov substrátov, v ponuke sú rašelinové tablety, rôzne vaty a buničiny na klíčenie. Podstatné je, aby substrát nebol ťažký, ale skôr ľahký a sypký, nech sa rastlinka ľahšie prederie von. Papričky sú tiež citlivé na manipuláciu s koreňmi. V tomto vám zase môžu pomôcť rašelinové tablety, pretože po vzklíčení ich možno aj s celým koreňovým balom vtlačiť do kvetináča a riziko poškodenia rastlinky sa tým zníži. Semienka nechajte klíčiť ideálne v miniparenisku, v blízkosti zdroja tepla a s dostatkom svetla, aby v parenisku bola teplota okolo 20 až 30 °C v závislosti od odrody. Pravidelne zalievajte nejakým kropidlom, ale dávajte pozor, aby ste neprelievali. Substrát má byť sústavne jemne vlhký a teplý.

 

 

Semienka nesejte veľmi nahusto. Po prvých pravých lístkoch presaďte rastlinky do malých kvetináčikov.  Rastlinky neustále vystavujte čo najviac svetlu, prípadne ich môžete dosvetliť svetlom umelým. Cieľom je, aby neboli rastlinky veľmi vytiahnuté a slabé. Pravidelne prihnojujte, ale opatrne, aby ste rastlinku nespálili. My preferujeme tekuté prírodné hnojivá, pretože umelé hnojivo môže ovplyvniť výslednú kvalitu a chuť plodov. Ak sú rastliny dostatočne veľké, rozhodnite sa, či ich chcete pestovať v kvetináči, alebo vysadiť do záhrady. Fóliovníky pomôžu vašim rastlinkám rásť rýchlejšie alebo plodiť dlhšie.

 

(zdroj foto: Imrich Miky Molnár 

ZjhjODAwMm